הוועד המנהל של מכון הערבה ללימודי הסביבה החליט פה אחד למנות לתפקיד המנכ"ל את ד"ר טארק אבו חאמד, אשר יחליף את דוד לרר שהוביל את המכון ב-20 השנים האחרונות להישגים אקדמאיים, דיפלומטיים וסביבתיים פורצי דרך. זהו מינוי ראשון של פלסטיני לעמוד בראש מוסד אקדמי ישראל.
ד"ר טארק אבו חאמד, בן 48, תושב צור בהאר שבמזרח ירושלים, בעל תואר דוקטור בהנדסה כימית מאוניברסיטת אנקרה ותואר שני במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית. את מחקר הפוסט-דוקטורט הראשון עשה במכון ויצמן למדע בישראל; ולאחריו ערך פוסט-דוקטורט נוסף באוניברסיטת מינסוטה. משנת 2016 מכהן ד"ר אבו חאמד כמנהל האקדמי של מכון הערבה וכמנהל המרכז לאנרגיה מתחדשת ושימור אנרגיה במכון. בעבר שימש כסגן המדען הראשי במשרד המדע והטכנולוגיה הישראלי, כולל שלושה חודשים כממלא מקום המדען הראשי.
ד"ר אבו חאמד מביא לתפקיד ניסיון וידע נרחבים הן בתחום מדעי הסביבה וההנדסה והן בתחום האקדמי, והוא בעל מחויבות יוצאת דופן לקידום צדק סביבתי ושיתוף פעולה חוצה גבולות. ד"ר אבו חאמד הוא חוקר מוביל באנרגיה מתחדשת ובתחום של עוני אנרגטי.
בשנים האחרונות, מתמקד אבו חאמד במחקרים שעוסקים במעבר לשימוש במימן כחלופה לשמן, ומעורב רבות במתן פתרונות במקומות בהם חל עוני אנרגטי בישראל, הרשות הפלסטינית וירדן. הוא אחד ממובילי הפרויקטים של מכון הערבה ברצועת עזה, במסגרתם מותקנים ברצועה מכשירים לייצור מים מהאוויר, יחידות לטיפול בשפכים במקומות מחוסרי תשתיות וכן שדות סולאריים להפעלתם של המתקנים.
ד"ר אבו חאמד יחליף את מר לרר במהלך קיץ 2021.
"אני מודה לוועד המנהל של מכון הערבה ללימודי הסביבה על הבעת האמון בי ובדרך שלי. החזון שלי הוא לקדם את המכון כמוסד מוביל המקדם שיתופי פעולה סביבתיים חוצי גבולות – במחקרים אקדמאים, ובקידום צדק ורווחה לכל הקהילות החיות כאן, למרות הסכסוך. משאבי הטבע הם של כולנו, והאתגרים הסביבתיים, בעיצומו של משבר אקלים חמור, זקוקים לגישה שיתופית חוצה גבולות. התעלמות מסוגיות אלה תוביל לתוצאות חמורות מבחינה סביבתית ולעוולות חברתיות. " אמר ד"ר אבו חאמד.
דייוויד לרר: "ד"ר טארק אבו חאמד הוא מומחה בתחום של מדעי הסביבה ובעל תשוקה עמוקה לבניית שלום באזור. אני גאה להעביר את ניהול המכון למנהיג מעורר השראה שכזה. אני בטוח שטארק יוביל את המכון קדימה במסוגלות ובכישרון."