ב-9-10 בפברואר 2022 ערך מכון הערבה, בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון, וקרן אברט ישראל, כנס ראשון מסוגו בישראל בנושא עוני אנרגטי ומשבר האקלים במזרח התיכון – במבט חוצה-גבולות.
עוני אנרגטי הוא מצב המתבטא בחוסר היכולת להבטיח רמה נאותה של שירותי אנרגיה ביתיים (חימום, תאורה, קירור ושימוש במכשירי חשמל שונים). השיח אודות המושג צובר תאוצה באקדמיה הישראלית, אך ברמה הפוליטית – כמעט אינו זוכה להתייחסות ממקבלי ההחלטות. הכנס היווה אפוא פלטפורמה לדיון ביכולתם של ארגונים ממשלתיים ולא-ממשלתיים, לצד רשויות מקומיות ובעלי עניין רלוונטיים נוספים, לאחד כוחות ולקדם יחדיו פתרונות נקיים וברי השגה לעוני אנרגטי תוך שמירה על הסביבה. הכנס דן בחשיבותם של כלי מדיניות למאבק בעוני אנרגטי, ובעוני אנרגטי כתופעה של הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בארץ, ועל האופן בו שינויי האקלים ההולכים וגוברים (כמו גלי חום ותנאי מזג אוויר קיצוניים) משפיעים על חייהם של תושבי האזור ועל הסביבה כאחד.
הכנס כלל חמישה פאנלים עם 17 דוברים ממדינות שונות, ביניהן ישראל, גרמניה, איטליה, הונגריה, סלובקיה, פורטוגל והולנד. הדובר המרכזי היה ד"ר ז'ואן פדרו גוביה מ- NOVA וה- Energy Poverty Advisory Hub של האיחוד האירופי.
הפאנל הראשון, בהנחיית פרופ' יעל פרג, אוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי הרצליה), בחן את המתאם בין עוני אנרגטי, שינויי אקלים, בריאות ומגדר. הפאנל אירח שלושה מומחים: ד"ר סתיו שפירא, אוניברסיטת בן-גוריון; ד"ר דושנה דוקופילובה, האקדמיה הסלובקית למדעים, ברטיסלאבה; וד"ר מריאלה פינסטרה, אוניברסיטת דלפט, הולנד. החוקרות דנו בתפקידו החשוב של המגדר בהתמודדות עם עוני אנרגטי, והדגישו את הקשר החשוב בין בריאות לעוני אנרגטי בקהילה הערבית בנגב, וכיצד חיוני לדון בעוני אנרגטי בהקשר של שינויי אקלים ואירועי אקלים קיצוניים.
הפאנל השני דן באתגרים האזוריים של עוני אנרגטי. את הפאנל הנחתה ד"ר טלי זוהר, מכון הערבה, והשתתפו בו טהאני אבו דקה, דאמור לפיתוח קהילה; אלעד אוריין;Comet-ME, ושרה הפ, קרן אברט ישראל. גב' הפ סקרה את המצב הנוכחי של עוני אנרגטי והציגה את היוזמה -Just Transition in the MENA Region . גברת אבו דקה הציגה את מצב התשתיות וזמינות האנרגיה בעזה ובגדה המערבית. מר אוריין הציג את עבודתו בתחום אספקת אנרגיה מתחדשת לקהילות מנותקות-רשת בגדה המערבית.
הפאנל השלישי עסק בעוני אנרגטי בישראל. הנחתה אותו ד"ר נעמה טשנר, אוניברסיטת בן גוריון. ד"ר טשנר הציגה את מחקרה האחרון על אי ביטחון אנרגטי וחוסן חברתי בדרומה של בישראל, שהתבסס על סקר שערכה במגזר הערבי. הפאנל אירח שלושה דוברים: ד"ר חמודי סעיד, עיריית חיפה; יוזף קדר, מכון הערבה; וג'יילס דרמון, ארגון לתת. ד"ר סעיד הציג את עבודתו על הבנייה חברתית של מעורבות עובדים סוציאליים בפרקטיקה של מדיניות: תיאור מקרה 'הזכות לחשמל'. מר קדר הציג את מחקרו על עוני אנרגטי בירושלים המערבית. מר דרמון הציג את דו"ח 'לתת' האחרון – דו"ח העוני האלטרנטיבי – והדגיש את האתגרים הנוכחיים של החברה הישראלית.
הפאנל הרביעי דן בעוני אנרגטי באיחוד האירופי. הנחה את הפאנל יוסף קדר, מכון הערבה. המשתתפים הביאו דוגמאות שונות של עוני אנרגטי מהאיחוד האירופי. הגב' Marine Cornelis מ-Next Energy Consumer – הדגימה גישה לייעוץ משפטי לגבי תלונות ציבור בנושאים של פגיעות אנרגטית, והדגישה את החשיבות של ייעוץ משפטי בהתמודדות עם עוני אנרגטי. לאחר מכן, מרCsaba Csontos מ Energiaklu-הציג שיטות שונות למדידה של עוני אנרגטי בפועל.
הפאנל החמישי והאחרון דן בשאלה כיצד טכנולוגיה מנותקת-רשת מסייעת בהתמודדות עם עוני אנרגטי. את הפאנל הנחה ד"ר תומס פוהגרוב, Unitar, ובדבריו הציג ניסיון מהמגזר ההומניטרי – כיצד ניתן להחליף דלקים פוסיליים מזהמים באנרגיה מתחדשת באמצעות מודלים של שירות סולארי. ארבעה דוברים הציגו בפאנל: ד"ר קלייב ליפקין ממכון הערבה הציג את הפרויקט שלו בנושא טיהור שפכים מנותק-רשת בקהילות פלסטיניות ובדואיות, החסרות תשתיות של חשמל וביוב; דורית בנט מאילת-אילות אנרגיה מתחדשת דיברה על אנרגיה נקייה ומבוזרת כהזדמנות לכלכלה מתחדשת; ד"ר טלי זוהר ממכון הערבה הציגה את המחקר שלה על מתקנים אגרו פוטו-וולטאים בערבה; ומאיה רודרמן, מ-Homebiogas הדגימה כיצד פסולת יכולה להפוך לאנרגיה.
בחלקו השני של הכנס נערך סיור בכפר ההדגמה לטכנולוגיות מנותקות-רשת במכון הערבה, ומהווה מרכז מחקר ופיתוח לחדשנות, כמו גם מרכז מבקרים בינלאומי. במהלך הסיור התקיים דיון לגבי יכולתן של מדינות להבטיח רמה נאותה של שירותי אנרגיה למשקי בית (חימום, תאורה, קירור ושימוש במכשירי חשמל שונים).
לסיכום, הכנס הציע פלטפורמה לדיון ביכולתם של ארגונים ממשלתיים ולא ממשלתיים יחד עם רשויות מקומיות ובעלי עניין רלוונטיים נוספים, לאחד כוחות, ויחד לקדם פתרונות נקיים וברי-השגה לעוני אנרגטי, תוך שמירה על סביבה בריאה. הכנס דן בחשיבותם של כלי מדיניות למאבק בעוני אנרגטי וביטחון שירותי אנרגיה כתופעה של הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל, וכן כיצד שינוי האקלים (כגון גלי חום ותנאי מזג אוויר קיצוניים) משפיעים על אופי החיים, בעיקר באקלים הים התיכוני.