ב-3 ביולי 2022, אירחו מכון הערבה ללימודי הסביבה ובית הספר אוקספורד מרטין של אוניברסיטת אוקספורד, אירוע פומבי בתל אביב לזכרו של עמיתנו, ד"ר נועם סגל, בנושא דיפלומטיה סביבתית יישומית: נתיבים לקיימות באגן נהר הירדן. באירוע השתתפו כ-60 א.נשים באופן אישי, ובין 30-40 א.נשים בשידור לייב באינטרנט, ביוטיוב ובפייסבוק.
הערב נתן הזדמנות לשיתוף ולדיון סביב המחקר המשותף שנערך במסגרת הפורום לדיפלומטיה סביבתית של מכון הערבה (Track II Environmental Forum) בנושאי ביטחון, מים ואנרגיה במזרח התיכון. בפרט, פרויקט זה מציג הערכות אזוריות של משאבי מים ואנרגיה, ומדגים את התועלות שניתן להשיג באמצעות שיתופי פעולה חוצי-גבולות בין ישראל, פלסטין, וירדן בתחום של ניהול משאבי טבע. הצוות הציג את עבודתו המחקרית והדיפלומטית עד כה, וכן תוכניות למחקר עתידי ולהמלצות מדיניות.
את הערב הנחה השגריר דניאל שק, חבר ועדת היישום המשותפת של הפורום לדיפלומטיה סביבתית וחבר הועד המנהל של מכון הערבה. האירוע נפתח בדברים לזכרו של ד"ר נועם סגל, מפיו של אביו של נועם, ד"ר פרץ סגל.
לאחר מכן ד"ר דויד לרר, מנהל המחלקה לפיתוח בינלאומי במכון הערבה, הציג את הפורום לדיפלומטיה סביבתית. ד"ר לרר הדגיש את הצורך בפרויקטים סביבתיים המתחילים מהשטח (מסוג Bottom-up) במטרה לשפר את חיי היום-יום של אנשים, להוכיח את היעילות של שיתוף פעולה חוצה-גבולות, ולבנות אמון למרות הסכסוך הפוליטי.
פרופ' ריצ'רד קפלן ופרופ' ג'ים הול הציגו את גישת המודלים האזוריים שנוצרה על ידי בית הספר אוקספורד מרטין (OMS). התוכנית מציעה דרך ייחודית לניתוח היצע וביקוש של משאבי אנרגיה ומים בהווה ובעתיד באגן הירדן ומחוצה לו. הגישה משלבת נתונים ממשלתיים רשמיים בשילוב ידע של מומחים מהאזור והבנה מעמיקה של משאבי הטבע, ותהליך של מעורבות בעלי עניין כדי לבנות הערכה אמינה של הצרכים הנוכחיים והעתידיים מחד – ומאידך, לתכנן אופני ניצול וחלוקה של משאבים ותשתיות בעלי היתכנות פוליטית. פרופ' קפלן ופרופ' הול ציינו כי האמון שנבנה באמצעות פעילות הפורום לדיפלומטיה סביבתית היה משאב קריטי שאפשר את הצלחת פעילות המחקר של OMS באזור.
חברים נוספים בצוות המחקר (ד"ר אמאן מאג'יד, ד"ר סולימאן חלאסה, וד"ר מייקל גילמונט) המשיכו בהצגת ממצאיהם בנושא ניהול מים ואנרגיה באגן הירדן כחלק מדו"ח הביניים שלהם. ברור שתכנון וניהול משותפים מספקים יתרונות משמעותיים לקהילות, לרשויות ולסביבה. ניהול משותף של משאבים אינו רק חסכוני יותר מן ההיבט הכלכלי, אלא הוא מהווה גישה ברת-קיימא מנקודת מבט סביבתית ואנושית.
הערב הסתיים בפאנל בנושא סיכונים והזדמנויות אזוריות, בהנחיית השגריר דניאל שק. דוברים: ד"ר טארק אבו חאמד, מנכ"ל מכון הערבה; ד"ר גיל מורסיאנו, מנכ"ל מיתווים – המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית ; ד"ר דבורה סנדלר, יו"ר הפורום לדיפלומטיה סביבתית; וד"ר שאדד אטילי, לשעבר שר המים הפלסטיני וראש רשות המים הפלסטינית. הפאנל דן בלקחים שנלמדו מגישת הדיפלומטיה הסביבתית היישומית של מכון הערבה במזרח התיכון, וכיצד ניתן ליישם אותם בקנה מידה רחב יותר בזירה הבינלאומית.
בדברי הסיום שלו, השגריר דניאל שק הודה לתומכים בפעילות הדיפלומטיה והמחקר של הפורום, והדגיש את העובדה ששיתוף פעולה אזורי הפך בשנים האחרונות למושג מפתח בישראל ובעולם. בעוד הניסיון של הפורום לדיפלומטיה סביבתית מעמיד אותו בעמדה ייחודית לדון בשיתוף פעולה שכזה, חשוב לזכור שהאזור שלנו עדיין רחוק מיציבות ברמה הפוליטית והסביבתית, וכאן עלינו למקד את מאמצינו.
אנו מודים לשותפים ולתומכים שלנו על כך שהפכו את האירוע הזה, ואת כל הפעילויות הדיפלומטיות והסביבתיות שלנו – מאפשרות למעשה.
האירוע התקיים לזכר עמיתנו, ד"ר נועם סגל, בוגר מכון הערבה (2001-2003) ועמית מחקר באוניברסיטת אוקספורד, אשר הקדיש את פעילותו האקדמית לחקר מים ואנרגיה במזרח התיכון, בהתמקדות על ירדן, ישראל ופלסטין, ולבחינת אסטרטגיות של מדיניות אנרגיה בת-קיימא ומתחדשת באזרנו. למרבה הצער, ד"ר סגל נפטר בשנת 2019 לאחר מאבק במחלת הסרטן.